Kako ostati produktivan tokom rada od kuće?

radodkuce

Produktivnost. Često i reč koja nas motiviše da nastavimo dalje i uradimo više stvari istovremeno. Ali, šta onda kada izađemo iz koloseka?  Kada rad u kancelariji, okruženi kolegama i pitanjim “Šta jesti?”, kao i small talk-om ko je odgleda novu sezonu La Casa Del Papel zamenimo sa ostavljanjem poruka na vratima “Ne uznemiravaj, radim.” i rad u svoja četiri zida sobe? Kako da se re-motivišemo i nastavimo dalje? Istraživali smo i isprobali više online saveta za rad od kuće, a prenosimo vam one koji su se nama pokazali najefikasnijim.

1) Odredite mesto koje ćete koristiti isključivo za rad

Kvalitetnom i efektivnom radu od kuće dosta doprinosi atmosfera “radnog okruženja” na koje smo navikli u kancelariji. Naravno, ne izvodljivo je preneti celu kancelariju u svoj dom, ali postoje stvari koje možete učiniti. Najbolje je da to mesto bude maksimalno odvojeno od stvari iz svakodnevnice, daleko od televizora jer će se sigurno dešavati da će vam najnovija vest odvući pažnju i dodatno de-motivisati. Takođe, nemojte raditi iz kreveta ili za kuhinjskim stolom jer će vam i najmanja sitnica, najverovatnije, odvlačiti pažnju. Organizujte poseban deo nekog stola u kući, kao da ste u kancelariji. Kada završite sa poslom, sto pospremite, kao što biste to uradili i u kancelariji. Ukoliko ste skloni dana često premeštate zbog aktivnosti ukućana, odmah napočetku izaberite mesto u koje oni često ne zalaze. Okružite se isključivo svojim poslom.

radodkuce

2) Pravite pauze

Mislimo da će frilenseri ili osobe čiji je rad vezan za rad od kuće i pre vanrednog stanja, najbolje razumeti koliko je važno napraviti pauzu ili više pauza.  Dodatne pauze značajno će vam značiti u produktivnosti, ali i osećaju koliko tačno vremena ste posvetli poslu. Kada pravite pauzu, udaljite se maksimalno od računara na kom radite, jer će dok naprimer jedete i kucate neki bitan tekst vaš rad od kuće izgledati kao da neprestano radite – što može dovesti do umora. Zapamtite da je odmor uvek i svima potreban – u kojim god uslovima da radi. Ukoliko imate terasu, iskorisite vašu pauzu ručajući i uživajući u prirodi. Svakodnevno i često luftiranje prostora pokazalo se kao dodatni “stimulans” home workerima.

napravitepauzu

3) Komunikacija je ključ uspeha

Živimo u vreme brzih i lakih načina komunikacije. Nemojte da to što se nalazite van prostorije u kojoj ste zajedno sa kolegama čini da se ne osećate kao i inače. Slobodno pozovite vaš tim i trudite se da što češće sa njima komunicirate. Ovaj način komunikacije stvoriće dodatni osećaj bliskosti i užurbanosti rada u zajedničkom open space-u. Pored poziva, sve više firmi i kompanija okreće se video pozivima, onim grupnim – pa je tako došlo do ogromnog povećanja korisnika platforme Zoom od početka proglašenja pandemije. 

Pišite nam i vi koje načine i alate koristite za komunikaciju sa svojim kolegama.:)

4) Neka vaš dom postane kancelarija na 8 sati

U toku radnog vremena nemoj te previše gledati oko sebe. Nemojte svoj dom tretirati kao dom u doba radnog vremena. Sigurno če vas nervita “ta jedna čaša koja ni oprana” i poželećete da je istog trenutka operete. Nemojte ovakve propuste sebi dozvoljavati. Ponašajte se kao da ste u svojoj kancelariji. Nakon radnog vremena posvetite se stvarim u domu. Pokušajte da maksimalno distancirate ove dve stvari – jer se pokazalo da dosta utiču na produktivnost. Već ste navikli da u kancelariji imate ustaljeni raspored kog se držite tokom radnog dana – neka ovako bude i u kući. Planirajte. Otprilike sigurno već znate vaše radne zadatke za određeni dan – podeliti ih po vremenu koje je potrebno za obavljanje istih. Planiranje kao i osobe sklone planiranju produktivnije su za 50% od osoba koje rešavaju stvari “kampanjski”. 

produktivnost

5) Budite disciplinovani uvek i stalno

Disciplini se učimo oduvek – od malih nogu. U školi, na fakultetu, pa i na poslu. Disciplinovani rad značajno doprinosi uspehu, što smo već verovatno mogli uvideti kroz godine. Držimo se rasporeda, jer pored posla svakako imamo vremena i za sebe, svoje najstarije. Zadržite fokus na stvarima koje radite trenutno i potrudite se da ne radite više stvati istovremeno. Radite na sebi, ali i pomažite svojim bližnjima – savesno i disciplinovano.

Ne možemo se uvek pridržavati svih potrebnih stvari kako bi naš rad od kuće bio najefikasniji. Naravno je da ćemo u vreme kada nije policijski čas penzionerima u našem domu učiniti uslugu i otići do najbliže prodavnice po neophodne potrepštine, ali se možemo potruditi da vreme kada radimo radimo disciplinovano i najbolje moguće, kao i do sada kada se naš rad odnosio uglavnom na rad u kancelariji.

DRAGE KOLEGE HOME WORKERI, SREĆAN RAD OD KUĆE III STAY POSITIVE ! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. 

Korišćenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).

 

Više o tome možete pronaći u našoj politiki privatnosti i kolačićima